De multe ori auzim in jurul nostru indemnuri de genul: „Trebuie sa ai incredere in tine!” Usor de zis, dar …cat de usor de facut?
Ce inseamna sa ai incredere in tine?
Interiorizam toate experientele pe care le traim.
Toate relatiile pe care le avem cu oamenii din jurul nostru (fie ele relatii de prietenie, intime, relatii de familie, sau relatii cu colegii de servciu, vecini).
Traim diverse experiente (reusite sau nereusite).
Ne raportam (constient sau nu) la diverse modele (oameni si/sau comportamente) pe care le avem in jurul nostru.
Asta ne face sa acumulam cunostintele care ne ajuta sa evaluam in mod real care ne sunt posbilitatile si dau masura valorii proprii.
Aceasta evaluare reala a posibilitatilor si a valorii proprii construiesc sentimentul de siguranta pe care il reflecta increderea in sine si stima de sine.
In fond, ca sa ajung sa am o incredere in propria mea persoana, sa am o stima de sine care sa ma ajute sa progresez, mai intai trebuie sa stiu cu adevarat cine sunt.
Contextele de viata in care traim structureaza si clarifica diversele roluri pe care le avem in diverse ipostaze
De fapt rolul (asa cum este el definit din punct de vedere psihologic) reprezinta comportamentul asteptat corespunzator unei anumite situatii – iar de-a lungul vietii ne regasim in roluri multiple care corespund diverselor interactiuni cu grupurile de oameni pe care ii avem in jur. familie, scoala, serviciu, sport, dans … etc
Ca sa indeplinim toate aceste roluri, avem nevoie de un sentiment de consecventa a valorilor, a comportamentelor si emotiilor noastre.
Carl Rogers sublinia ca ceea ce isi doresc oamenii cu adevarat este sa fie ei insisi si sa renunte la rolurile acelea care nu li se potrivesc in timp ce ii lasa si pe ceilalti sa fie ei insisi. Acestea sunt persoanele care sunt implinite – persoanele care au incredere in propria persoana.
- Unul dintre primi pasi pe care ii avem de parcurs in a ne construi increderea in sine este acela de a clarifica pentru noi insine si de a structura rolurile noastre fundamentale de viata pentru ca acest lucru face mai usoara exprimarea valorilor proprii specifice fiecaruia dintre aceste roluri.
- Apoi este bine sa constientizam ceea ce se numeste vocea noastra interioara – aceea care se construieste o data cu experientele, relatiile, modelele din jurul nostru, asa cum au fost pomenite in primul paragraf al acestui articol – si ca acea voce interioara trebuie sa fie ascultata mult mai atent decat vocile din jur ale acelora care ne dau sfaturi.
Cu totii ne-am construit in timp mecanisme de aparare psihologica/mentala pentru a proteja diverse obiceiuri, comportamente si ganduri.
Mecanismele in sine nu sunt rele, dar trebuie sa constientizam ca tot ele ne pot impiedica sa progresam, sa ne deschidem catre experiente noi care ne pot ajuta sa ne crestem increderea in sine.
Asadar, increderea in sine se poate contrui in timp prin asumarea responsabilitatea pentru ceea suntem, credem si simtim.
Și o putem construi folosind la maximum abilitatile pe care le-am dobandit in experientele de viata parcurse, implicandu-ne constient in tot ceea ce traim.