Sunt bine cu mine cand stiu ca pot realiza anumite lucruri. Adica am ceea ce numea Bandura autoeficacitate.
Definitia „de manual” a autoeficacitatii e aceasta:
convingerea unei persoane in capacitaţile sale de a-şi mobiliza resursele cognitive şi motivaţionale necesare pentru indeplinirea cu succes a sarcinilor date.
Ce inseamna autoeficacitate in viata reala?
Inseamna ca de multe ori pentru a avea succes in actiunile tale este mult mai important sa fii motivat, sa ai convingerea personala ca poti sa iti atingi scopul decat conditiile obiective. Adica orice succes al oricarei sarcini pe care iti propui s-o realizezi este in primul rand o realizare mentala.
Pare sa fie vorba doar de o gandire pozitiva si asta este deseori intalnit la vorbitorii motivationali (motivational speakers) care te indeamna sa „gandesti pozitiv” si atunci lucrurile se vor intampla asa cum vrei tu indreptand asftel atentia catre rezultatele actiunii.
Dar asteptarile pe care le avem cu privire la rezultatele actiunilor noastre sunt diferite de convigerea pe care o avem despre faptul ca putem realiza acel lucru. E adevarat ca cele doua (asteptarile cu privire la rezultat si convingerea legata de capcitatile pe care le avem) se influenteaza reciproc. Cu alte cuvinte, eu sunt convinsa ca pot sa tin un discurs interesant si captivant in fata unei audiente, iar faptul ca am si rezultate bune in aceasta actiune, va creste convingerea mea ca pot face acest lucru.
Tot asa se poate pune problema ca neindeplinrea unei actiuni sau neatingerea unui rezultat dorit poate sa scada convigerea ca pot face acel lucru.
La prima vedere faptul ca nu sunt in stare sa indeplinesc o anume sarcina, sau sa ating un anumit rezultat asta inseamna ca am o stima de sine scazuta.
Stima de sine nu e totuna cu autoeficacitatea!
Exista anumite sarcini sau obiective pe care pur si simplu nu le putem indeplini si asta nu inseamna ca autoeficacitatea personala e scazuta. De exemplu, daca ar fi sa definesc o astfel de sarcina sau un astfel de obiectiv care pentru mine este imposibil este acela de a face balet. Și cu toate acestea stima mea de sine nu e scazuta.
Ca sa putem creste autoeficacitatea e nevoie sa analizam cat mai obiectiv ceea ce ne propunem sa facem. Cu alte cuvinte e bine sa ne propune sa indeplinim obiective personale care nu sunt imposibile datorita unor conditii obiective. (de exemplu: nu-ti propune sa canti daca nu ai ureche muzicala)
Se intampla deseori sa nu reusim sa indeplinim obiectivul pe care ni l-am propus. Nu face deloc bine autoeficacitatii noastre daca in loc sa ne asumam ca parte din esecul suferit ni se datoreaza spunem ca am avut ghinion sau soarta ne-a fost potrivnica.
E foarte adevarat ca se poate intampla sa intervina conditii obiective care sa schimbe conditiile exterioare, dar asta nu insemna ca partea noastra de „vina” nu e acolo. (de exemplu: n-am invatat cat trebuie la materia respectiva pentru ca am stat pe fb, dar n-am luat examenul pentru ca am avut ghinion de subiecte grele)
Dar cel mai important lucru este sa intelegem ca esecul nu inseamna lipsa capacitatii noastre de a atinge obiectivele propuse.
Esecul este insotit de emotii negative iar ajutorul unui psiholog este binevenit atunci cand avem nevoie sa gestionam aceste emotii.
Astfel putem intelege mai usor ca o putem lua de la capat in urmarirea scopurilor noastre personale, pentru ca psihologul ne poate ajuta sa vedem esecul dintr-o perspectiva diferita. Și atunci putem sa intelegem mai usor faptul ca esecul este doar o amanare a realizarilor si nu un capat de drum.
Ajutorul psihologului poate veni si in a mentine motivatia spre indeplinirea scopurilor si de a ajuta la urmarirea perseverenta obiectivului propus – iar asta inseamna ca de fapt psihologul poate ajuta la cresterea autoeficacitatii.
In cazul in care simtiti nevoie de sprijin in gasirea echilibrului, ma gasiti si la numarul de telefon 0773.964.451, dar si pe pagina de Facebook – Psiholog Sofia Augusta Laza.