Motive pentru care ai alege sa mergi la psiholog
Uneori suntem coplesiti de emotii carora nu le stim face fata, alteori trecem prin diferite intamplari de viata (doliu, separare, divort) care simtim ca ne coplesesc, cateodata simtim ca nu reusim sa fim eficienti în ceea ce avem de facut, alteori nu stim care ar fi decizia ce mai potrivita.
Care ar fi motivele pentru care ai putea apela la un psiholog?
1. Vei invata cum sa „lucrezi” cu propriile tale probleme
Un psiholog bun porneste de la principiul ca: „e mai bine sa inveti un om sa pescuiasca decat sa ii dai pestele sa se hraneasca”.
Asa incat, un psiholog nu iti va da el rezolvarea problemei tale, ci te va ajuta sa o intelegi, sa o analizezi si in final te va ghida spre a gasi rezolvarea cea mai potrivita pentru problema ta.
Procesul este unul de durata si necesita implicarea activa atat a ta cat si a psihologului dar, pe parcursul acestui proces poti dezvolta abilitati si dobandi „uneltele” mentale cu ajutorul carora vei putea face mai usor fata situatiilor stresante de viata. Cu ajutorul a ceea ce ai invatat, vei putea aborda (si ulterior rezolva) si alte situatii/probleme pe care le vei intalni.
2. Psihologul este impartial
In sesiunile de psihoterapie ceea ce spui este ascultat fara a fi judecat, oricat de jenante, rusinoase sau inspaimantoare ti se par gandurile si/sau sentimentele tale.
Rolul psihologului este acela de a fi neutru fara sa te judece și astfel sa te poata ajuta sa faci fata situatiilor de viata problematice sau emotiilor care te coplesesc.
3. Secretele tale sunt bine pazite
Orice ai spune psihologului tau este confidential si personal.
Codul de etica al psihologilor impune acestora sa pastreze confidentialitatea a ceea ce se impartaseste de catre client in decursul terapiei.
4. Psihoterapia are efecte pe termen lung si functioneaza
Stim cu totii zicala: „Minte sanatoasa intr-un corp sanatos!”
In lumea stiintifica acest lucru este binecunoscut si sunt numeroase studii care arata ca daca sanatatea mentala/starea de bine mentala este afectata, va fi afectata si starea de sanatate a corpului.
Psihoterapia te ajuta sa iti mentii o stare buna de sanatate a mintii care te va ajuta sa fii sanatos si trupeste iar acest lucru este dovedit de numeroase studii stiintifice.
Sa apelezi la psiholog nu este o rusine.
Chiar si oamenii cei mai inteligenti pot avea uneori probleme de viata carora nu le fac fata, pot avea momente in care nu sunt siguri de calitatile lor, momente in care se simt singuri sau tristi.
Terapia este un proces foarte util, care poate ghida și sustine rezolvarea problemelor de viata și emotionale si redescoperirea calitatilor propriei persoane.