Ce fel de emotii simt femeile de-a lungul vietii lor, este un subiect care ma preocupa si pe care doresc sa il abordez in practica mea, pentru ca cine poate intelege mai bine prin ce trece si ce simte o femeie, decat o femeie?
Etape in viata femeii
Fiecare etapa de viata pe care o parcurgem este marcata de emotii specifice. Iar din punct de vedere emotional, exista cateva momente semnificative in viata fiecarei femei.
Adolescenta si pubertatea femeii
Pubertatea este o etapa de puternice transformari fizice si emotionale pentru orice adolescent. Aparitia menstuatiei complica putin lucrurile pentru fete.
Emotiile sunt mai intense mai ales atunci cand fetele nu au informatii clare si din surse competente, sau cand din diverse motive cei din jur nu stiu sau nu pot sa le sprijine in aceasta etapa.
Tot acum pot sa apara primele incertitudini cu privire la propria persoana – fizic si psihic, apare presiunea grupului – conteaza parerea grupului de prieteni poate mai mult decat a celor din familie.
Poate ca din diverse considerente celor apropiati le este mai dificil sa abordeze problemele cu care se confurnta adolescentele, iar discutia cu un specialist poate fi o solutie.
Discutiile pot ajuta in primul rand la accesarea informatiilor clare si corecte cu privire la aceasta etapa de dezvoltare. Iar aceste informatii ajuta foarte mult la o dezvoltare emotionala armonioasa a adolescentelor.
Tineretea si maternitatea
Tineretea si maturitatea femeilor e marcata cel mai adesea de intalnirea unui partener si nasterea copilului/copiilor.
Emotiile pe care le traiesc femeile sunt diverse. Sa intalnesti si sa consolidezi relatia cu un partener potrivit este un proces nu intotdeauna simplu.
Apoi nasterea si alaptarea aduc schimbari fizice care pot genera emotii puternice.
Si sa jonglezi cu emotiile pe care le genereaza nasterea unui copil in timp ce trebuie sa faci fata schimbarilor fizice si psihice prin care treci si pe langa toate astea sa mai si sustii relatia cu partenerul, nu e deloc usor.
Uneori te poti simti coplesita, pot sa apara stari emotionale complexe carora e greu sa le faci fata. Iar discutia cu un specialist te poate ajuta sa reechilibrezi lucrurile.
Maturitatea deplina si menopauza
Menopauza in sine nu e o catastrofa, e un poces natural dar aduce cu sine o serie de schimbari fizice de cele mai multe ori deloc placute.
Si, da, menopauza in sine este un final. Dar este vorba doar de finalul ciclului reproductiv, nu al celui de viata. Cel mai des, aceasta etapa de viata se suprapune cu momentul in care copiii se desprind de familia de baza si se integreaza in societate urmand propriile lor etape de evolutie.
Emotiile care insotesc aceasta etapa sunt diverse pentru ca aceasta etapa de viata e de schimbare profunda atat la nivel fizic cat si al familiei.
Pot sa apara tot felul de ganduri intruzive, emotii negative, disconfort si toate acestea pot fi echilibrate prin accesul la informatii corecte si discutia cu un specialist.
Cred ca etapa care urmeaza una dintre cele mai frumoase etape de viata, aceea cand devenim bunice. Cand avem prilejul sa vedem in toata splendoarea roadele munciii noastre de mame si sotii/partenere.
Este o etapa in care desi e bine sa fim alaturi de copiii nostri care au crescut deja, sa incercam sa ne reinventam astfel incat sa ii lasam pe ei sa-si traiasca viata.
Nu suntem neaparat lasate la o parte, dar asta nu ne impiedica aparitia unor ganduri si emotii negative, incarcate de sentimente de neputinta sau (poate) inutilitate.
Asadar, in fiecare etapa din viata unei femei pot sa apara momente de emotie intensa, poate dezechilibru. Imi doresc ca prin contributia mea sa va ajut sa savurati frumusetea fiecarei etape de viata pe care o traiti.
Va invit sa cititi mai multe pe aceasta tema pe blog.