Orientare in cariera
Mi-a placut intotdeauna sa lucrez cu tineri, Ma fac sa ma simt la randul meu tanara si ma incarc cu energia lor proaspata.
Imi place sa cred ca pot sa le ofer, atunci cand au nevoie si solicita, sfaturi potrivite.
Alegerea unui drum de viitor este unul dintre acele domenii in care sfaturile sunt binevenite. Pe langa sfaturile si sustinerea materiala si psihica a parintilor, tinerii pot apela cu incredere la sfaturile si sustinerea specialistilor.
De ce „sfatul specialistului”?
Tendinta naturala este aceea de a ne vedea propria persoana intr-o lumină favorabilă in majoritatea cazurilor/situatiilor – si acest lucru este firesc.
Rolul specialistului este acela de a-i responsabiliza pe cei care ii solicita sfatul astfel încât acestia sa poata sa isi evalueze experientele de viata traite astfel incat sa poata sa isi construiască mai departe propria viata.
Poate va intrebati de ce ne referim la „experientele de viata” atunci cand vorbim de tineri.
O facem pentru ca la varsta la care ajungem sa alegem ce facem cu viitorul nostru – 16-18 ani – am acumulat deja suficiente „intamplari de viata” prin care putem contura care sunt valorile personale, din care am invatat care ne sunt interesele si care ar fi abilitatile pe care ne putem baza.
Discutia cu un specialist poate ajuta la „conectarea” acestora si mai apoi la conturarea optiunilor profesionale si de cariera pe care le avem cu adevarat.
Programul iCareer pentru orientarea in cariera a liceenilor din Oradea
Va mai puteti inscrie si obtine alte amanunte:
- telefon 0773.964.451 – psiholog Sofia Laza;
- telefon 0722.520.552 – psiholog Adriana Borza.
Pretul celor 4 intalniri este de 95 de lei.
Formular de inscriere: click aici!
Vezi mai multe detalii in articolul de pe blog.
Impreuna cu psiholog Adriana Borza, va invitam sa parcurgem impreuna etapele unei planificari de cariera.
Programul iCareer se adreseaza elevilor din clasele IX-XII si consta in 4 intalniri în cadrul carora vom face testari, exercitii de autocunoastere, vom discuta decizii de cariera si vom intocmi un plan de cariera.
Activitatile se vor desfasura in lunile septembrie si octombrie 2019 in grupe de cate 6-8 elevii.
Examinari psihologice de psihologia muncii
Conform H.G. 355 din 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, H.G. 1169 din 2011 pentru modificarea si completarea H.G. 355 din 2007, precum si Legea 319 din 2006, Legea privind securitatea si sanatatea in munca, atunci cand este vorba de angajarea, mentinerea in functie, reluarea sau schimbarea activitatii de baza, salariatul trebuie sa efectueze un control medical si o verificare a aptitudinilor psiho-profesionale.
Astfel, sunt solicitate investigatii medicale care trebuie completate cu servicii de psihologia muncii.
Evaluarile psihologice solicitate sunt cele care vor conduce la intocmirea unei fise de aptitudini pentru salariat.
Este vorba de:
Examinari psihologice la angajare;
Examinari psihologice pentru mentinere in functie;
Examinari psihologice in vederea promovarii;
Examinari psihologice pentru autorizarea exercitarii diferitelor meserii si profesii cu grad mare de risc si periculozitate (lucrul la inaltime, in conditii de izolare, sub tensiune, persoane cu functii de decizie, cadre didactice, lucru in mediu toxic, lucru in zgomot, electricieni, muncitori in constructii, functionari publici);
Evaluare periodica;
Testare psihologica la schimbarea sau reluarea activitatii;
Recrutare si selectie de personal;
Consiliere psihologica pentru orientare–reorientare/reconversie profesionala.