Sfarsitul saptamanii trecute a fost marcat de doua evenimente ale comunitatii femeilor din Oradea – primul legat de cariera si oportunitatile pe care le au femeile si cel de-al doilea dedicat timpului liber si mersului pe bicicleta ca stil de viata sanatos.
Comunitatea femeilor din Oradea este din ce in ce mai puternica si mai activa
Evenimentul la care am participat in calitate de invitata si psiholog este intitulat „Usi deschise femeilor” si a ajuns la a cea de a V-a editie, gratie perseverentei si implicarii initiatoarei Alexandra Giuffrida.
Tema acestei editii a fost „Cariera unei femei – provocari intalnite si echilibrul familie-job”.
Evenimentul s-a desfasurat la Kokolosh Plaza care a oferit mamicilor participante linistea de care aveau nevoie pentru a asista la eveniment – copiii lor au putut fi lasati la locul de joaca sub supraveghere atenta in timpul conferintei, iar gazda desavarsita si plina de farmec a evenimentului a fost Mioara Coroian.
Schimbarea de cariera – oportunitate si emotie, modele de viata
Tema mi s-a potrivit foarte bine intrucat eu, la randul meu, m-am confruntat cu o schimbare radicala de cariera asa incat am putut sa le povestesc participantelor care au fost provocarile intalnite de mine in momentul deciziei de schimbare.
Oportunitatea de schimbare a aparut in momentul cand sotul meu a acceptat un job in Cluj, iar eu am decis ca la randul meu pot face o schimbare de cariera.
Asa incat, am fost in masura sa le explic participantelor atat din punct de vedere personal, cat si din punctul de vedere al unui psiholog, ce inseamna decizia de cariera si ce „costuri” emotionale implica aceasta.
Eu personal am experimentat „frica” (adică îngrijorarea) de a face altceva, intr-un alt domeniu decat cel in care ma pregatisem deja (adica inginerie).
Decizia de a schimba domeniul a insemnat noi provocari si ingrijorari legate de modul in care dinamica familiei noastre va fi afectata din punct de vedere al programului, al disponibilitatii mele si din punct de vedere financiar.
In plus, decizia de a schimba complet domeniul a insemnat sa ajung din nou pe bancile unei facultati unde colegii mei erau mult mai tineri, Iar asta a insemnat confruntarea cu o noua serie de provocari legate de modul in care voi face fata cursurilor si examenelor alaturi de colegii care aveau minti mai tinere, mai proaspete si mai …odihnite.
Le-am explicat participantelor ca toate aceste emotii exista, sunt normale si trebuie sa tinem seama ca ele fac parte integranta din contextul in care luam decizii (fie ele de cariera sau de viata).
Nu am fost singura participanta care a vorbit din si despre experienta personala. Florica Chereches ne-a dat un exemplu de curaj si rezilienta prin povestea vietii ei, ne-a dat incredere ca orice s-ar intampla in viata noastra, avem putere sa mergem mai departe.
Tot cu o poveste personala a venit si Angela Manolescu. Aceasta a explicat care i-au fost provocarile cu care s-a confruntat cand si-a construit propria afacere, care au fost sacrificiile personale si cum a incercat sa imbine armonios viata de mamica cu cea de bussiness si in acelasi timp sa mentina armonie in viata de familie.
Concret despre ce pot face femeile in domeniul afacerilor
Partea a doua a intalnirii, a fost consacrata prezentarii de catre Alexandra Giuffrida, initiatoarea acestei manifestari, a prezentat cateva idei concrete de afaceri pe care femeile le pot crea si conduce.
Ligia Oala a prezentat cu cifre si date statistice care este progresul accesului in functii de manager si al numarului de femei antreprenor in Romania.
Biblioteca „Usi deschise femeilor”
Lansarea proiectului bibliotecii „Usi deschise femeilor” a fost incununarea unei seri perfecte. Roxana Iuhasz a explicat ideea care a stat la baza crearii acestei biblioteci care se constituie prin donatii si cuprinde titluri din domeniul dezvoltarii personale, psihologiei, tehnicilor de vanzari dar si biografii ale personalitatilor si beletristica.