• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Psiholog Sofia Laza

Cabinet Individual de Psihologie in Oradea

: +4(0)-0773.964.451
Cod psiholog: 16415
  • Acasa
  • Psihoterapie
  • Psihologia muncii
  • Emotiile femeilor
  • Educatie parentala
  • Despre mine
  • Blog
    • Parinti si copii
    • Psihologia muncii. Orientare in cariera
    • Psihoterapie
    • Viata femeilor
  • Contact
Psiholog Oradea » Blog » Sanatatea ca valoare

Sanatatea ca valoare

2 august 2020 By Psiholog Sofia Augusta Laza

4
SHARES
ShareTweet
Altfel de argumente în favoarea psihologului
De ce e bine sa le vorbim copiilor despre subiecte sensibile?

Traim intr-o perioada in care suntem asaltati de o serie de stiri negative legate de sanatatea intregii populatii a globului pamantesc. Dar tocmai acest context este cel care poate sa puna in valoare sau sa puna in balanta care sunt valorile noastre fundamentale.

Minte sanatoasa - corp sanatos - om fericit

Asta pentru ca valoarea este legata de fapt de sensul vietii noastre. Cand vine vorba despre viata noastra, a fiecaruia dintre noi, fiecare ne dorim ca viata noastra sa aiba un sens. Este cumva ciudat ca avem aceasta nevoie desi ea nu face parte din nevoile noastre fundamentale (acelea de a ne hrani, de a ne imbraca, de a gasi un partener). sI de foarte multe ori nici macar nu constientizam ca s-ar putea sa avem nevoie de sens in viata noastra. Dar lipsa de sens iese la iveala in cazuri clinice, cand cei care ajung la psiholog afirma ca viata lor nu are nici un sens.

Cand spunem despre „sensul vietii” pe care o avem, de cele mai multe ne vin in minte chestiuni filozofic sau extraordinare. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa. Sens putem gasi in lucrurile de zi cu zi pe care le facem, care ne dau satisfactie, ne lumineaza viata: poate fi vorba de o gradina, de cresterea copiilor in detrimentul carierei, de nepoti, sau chiar sa ne mentinem sanatosi.

in acest context, cand avem un scop, valoarea vine ca o justificare a actiunilor noastre indreptate spre atingerea scopului, in conditiile in care suntem eficienti si putem face acest lucru.

Din punct de vedere psihologic Baumeister explica in cartea sa „Sensurile vietii” ca teremul de „valoare” nu este cel mai potrivit atunci cand este vorba de a da sens vietii noastre. Poate ar fi mai potrivit sa spunem ca e vorba de o justificare sau legitimizare a actiunilor noastre. De ce?

Pentru ca facem anumite actiuni fiind convinsi ca actiunea noastra este corecta si buna sau nu facem anumite actiuni pentru ca avem convingerea ca actiunea noastra poate avea repercusiuni negative. Cu alte cuvinte valoarea este o forma de motivare, dar nu o putem limita la aceasta. Valoarea ne ajuta sa ne alegem modul de a ne comporta dar nu se limiteaza doar la asta.

Putem identifica o serie de valori de acest fel. De exemplu ne putem referi la valori ca: Deschidere, intelepciune, Egalitate sau Traditie, Prietenie adevarata, sau Succes, Influenta, Ambitie. Dar, din multitudinea de valori – justificari pe care le putem in contextul pe care il parcurgem, Sanatatea este cea care evidentiaza in mod pregnant.

Dupa cum spuneam, valoarea este cea care justifica actiunile noastre indreptate spre scop. Daca ne propunem sa ramanem sanatosi, acesta fiind scopul nostru, valoarea/justificarea actiunilor noastre o da Sanatatea in sine iar asta se traduce in mod concret in comportamentele noastre de zi cu zi.

Cu alte cuvinte valoarea este o forma de motivare, dar nu o putem limita la aceasta. Valoarea ne ajuta sa ne alegem modul de a ne comporta dar nu se limiteaza doar la asta.

Asa incat, daca pentru noi sanatatea este o valoare, vom incerca sa facem in asa fel incat dieta noaastra sa fie cat mai variata si cat mai sanatoasa. Ne vom documenta in acest sens si vom adauga un alt comportament „sanatos” – obiceiul de a face miscare. Tot aici intra comportamentele de (auto)cunoastere a propriului corp – invatam ce ne face bine si ce nu, invatam care ne sunt limitele fizice si psihice si invatam sa facem la toate cate ni se intampla pe plan fizic si psihic/

Si da, in contextul de acum dacă prețuim ca valoare Sanatatea o vom face prim modul în care ne comportam în pandemia generata de Cornonavirus: vom purta masca in mod corect, ne vom spala si dezinfecta pe maini ori de cate ori e nevoie, sau vom purta manusi in contextele necesare, vom respecta normele de distantare sociala. Si facem asta pentru ca avem convingerea ca toate aceste comportamente sunt corecte si nu genereaza repercursiuni negative asupra noastră si a celor din jur.

5 / 5 ( 3 votes )
Altfel de argumente în favoarea psihologului
De ce e bine sa le vorbim copiilor despre subiecte sensibile?

Din categoria: Blog, Parinti si copii, Psihoterapie

Footer

Protectia consumatorilor

icon-link : www.anpc.gov.ro
icon-phone : 021.9551

Politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate

Sitemap

Sitemap
Laza Sofia Augusta-Cabinet Individual de Psihologie © 2016–2021 | Web design: Web design si promovare online