Feminitatea inseamna in foarte multe culturi ale lumii trimiterea catre frumusete, maternitate si vitalitate – toate acestea fiind reprezentate de sanii femeilor.
De altfel ei sunt primii care semnaleaza public – prin faptul ca se dezvolta vizibil – aparitia pubertatii feminine.
Odata cu intrarea in pubertate se construieste si identitatea feminina, iar aceasta nu poate fi despartita sau privita separat de modul in care se dezvolta sanii. Asa cum remarca Webb et all (2019): „Unele femei iși plac sanii, altele îi urăsc, iar altele incearcă sa-i ignore, dar relația dintre o femeie și sanii ei este rareori neutra”.
Reprezentarea feminitatii in societate este o combinatie care apare intre ceea ce identifica societatea ca fiind feminin si modul in care femeile isi construiesc asteptarile in ceea ce priveste feminitatea proprie.De aceea unele femei iau decizia de a face schimbari in infatisarea sanilor lor.
Dar cel mai pregnant moment in care se poate observa “atasamentul pe care il au femeile pentru sanii lor si legatura intre sanii si identitatea feminina” (Sischo, L., & Martin, P. Y.; 2015) este momentul cand apare cancerul de san.
Cancerul de san este cea mai des diagnosticata forma de cancer la femei. Din punct de vedere emotional momentul este unul foarte incarcat negativ. Pe de o parte e vorba de cancer, o boala care suna amenintator in orice moment sau parte a corpului apare. Pe de alta parte, aparitia cancerului la san este o povara in plus pentru femei.
Sanii definitorii pentru femei, femeile sunt definite/privite si se autodefinesc de multe ori prin faptul ca au (sau nu) sanii de forma sau marimea “potrivita” standardelor societatii (Sischo, L., & Martin, P. Y.; 2015).
Momentul in care trebuie luata mai intai decizia de a extirpa unul sau ambii sani din cauza cancerului de san este unul foarte greu. Chiar daca optiunea medicala cea mai sigura este extirparea, totusi decizia nu este foarte usor de luat. Faptul ca prin aceasta decizie urmeaza sa se schimbe imaginea corporala este cel mai important aspect psihologic asociat cu cancerul de san.
Procesul de luare a unei astfel de decizii este unul marcat de tensiune si ambivalente. (Webb et all; 2019) iar atunci cand femeile isi cantaresc optiunile, ele sunt influenate atat de optiunile personale cat si de modul in care societatea si cultura in care traiesc considera ca trebuie sa fie imaginea corporala. (Mohammadi, S. Z., Khan, S. M., & Vanaki, K. Z., 2018).
De alfel, nici decizia de a face operatia de reconstructie (sau nu) a sanilor dupa tratarea cancerului nu este una simpla. Ea nu este luata in totala izolare sociala si este rareori pur ‘personala”. De fapt o asemenea decizie este inglobata in contextul istoric si socio-cultural si deseori duce la tensiuni bine ascunse in psihicul feminin. (Webb et all; 2019).
Asadar, dincolo de aspectele strict medicale ale cancerului la san, exista aspecte psihice specifice care pot marca viata femeilor. De aceea e bine sa facem tot ceea ce tine de noi, femeile, sa evitam sa ajungem in aceasta postura, Iar asta se poate face simplu prin autoexaminarea regulata si controlul periodic la medic.
Referinte
Mohammadi, S. Z., Khan, S. M., & Vanaki, K. Z. (2018). Reconstruction of feminine identity: the strategies of women with breast cancer to cope with body image altered. International journal of women’s health, 10, 689.
Sischo, L., & Martin, P. Y. (2015). The price of femininity or just pleasing myself? Justifying breast surgery. Gender Issues, 32(2), 77-96.
Webb, C., Jacox, N., & Temple-Oberle, C. (2019). The making of breasts: Navigating the symbolism of breasts in women facing cancer. Plastic Surgery, 27(1), 49-53.